top of page

Emrik på svenska

EMRIK and Wefunky Band – Norra Europas bästa funkband är tillbaka i högform med ett helt nytt liveband! Med den legendariska EMRIK som bandledare och sångare (känd från Stonefunkers), och den fantastiska sångerskan Johanna Hjort och den mästerlige rapparen och percussionisten Gonzo Reyes på scenen, är det här en show du inte vill missa!

 

Funk, soul, disco och hip hop – EMRIK and Wefunky Band har allt och passar perfekt för alla typer av evenemang, från rockscener och kulturhus till privata fester och företagsevent. Upplev deras eget material och Stonefunk-klassiker live på scenen och känn pulsen stiga med deras härliga grooves.

 

Och det är inte allt - EMRIK är högaktuell med två nya album: den sprudlande funkplattan Celebration och den energifyllda liveplattan Stompin' at Fasching. Missa inte chansen att uppleva Norra Europas bästa funkband och deras nya material live på scen!

EMRIK DET SVÄNGER!

Ta del av en musikalisk upplevelse utan dess like när EMRIK DET SVÄNGER! tar scenen med storm. Sångaren och estradören EMRIK, känd från Stonefunkers, bjuder på en intim upplevelse tillsammans med sina musikaliska mästare på gitarr, keyboard, trumtramp och loopar. De kommer att få publiken att dansa och sjunga med låtar som Tenderness, Staden vi älskar, Lögnhalsen, Love Somebody, Ungdomens källa, Funkadeena och M-Rock theory, samtidigt som de tolkar klassiker från musikhistorien av Ray Charles, Sinatra och andra musikaliska ikoner. Det är en avskalad men ändå högst energiskt svängig upplevelse när AGGE släpper loss sina beats, bas och gitarr, och Danne hakar på med sköna fusionsolon och orgelattityd.

 

Under kvällen kommer EMRIK att bjuda på berättelser från sitt långa artistliv och sätta en härlig stämning för publiken. EMRIKs unika röst är en härlig mix av viskningar, mullrande och smekande toner som ingen annan kan åstadkomma. Denna trio av kärleksriddare kommer att ge en konsertupplevelse utöver det vanliga.

 

Missade du deras senaste svenska singel PAMPLONA och den nya fantastiska funkplattan CELEBRATION? Oroa dig inte! EMRIK är här för att ge dig en chans att uppleva allt i en live-konsertupplevelse som du sent kommer att glömma. Bli redo att svänga till tonerna av EMRIK DET SVÄNGER! och deras musikaliska magi, en upplevelse du absolut inte vill missa!

Biografi | Kortform

1965 – Emrik föds den 20 maj 1965 och växer upp i Stensjön, Mölndal med fem syskon.
1969 – Redan som 4-åring satt Emrik vid grammofonen och lyssnade på Miriam Makeba och hennes hit Pata Pata.
1972 – Emrik får sin första grammofon och skivan hits of ’72 med bla enerverande låten popcorn
1978 – Emrik och Torsten börjar skejta i Mölndal, bygger egna ramper och lyssnar på New Wave, Devo och Punk.
1982 – Emrik tillbringar ett år i USA som utbytesstudent, bara hip-hop och funk på radion.
1984 – Stonefunkers bildas i en källare bland överklassvillor på Näset i Göteborg.
1987 – Stonefunkers första singel TURN IT UP kommer ut.
1988 – Stonefunkers andra singel IN CONTROL släpps. 
1989 – M-Rock och Stonefunkers gör succé på TV, åker på sin första turné och slår för första och sista gången sönder ett hotellrum, släpper sitt debutalbum HARD AS KRYPTONITE på etiketten Radium med Papa Dee som medlem. 
1993 – Emriks bror Gustaf dör tragiskt i en olycka veckan innan skivsläppet av No PROBLEM ’94, Stonefunkers bästa album, med bland annat singeln M-rock Theory. Cane gästar som rapare, men ADL, ansedd som Sveriges bäste rappare blir fast medlem.
1995 – Albumet Stonefunkers – MATERIAL kommer ut, inspelat i  Haarlem, Holland. Ian Person, senare soundtrack of our lives ansluter, en mer gitarrorienterad tyngre funkplatta.

1996 – Stonefunkers spelar utan rappare, och hamnar på lilla skivbolaget lemon recordings.
1998 – Stonefunkers sista album OUTSTANDING kommer ut. Broder Torsten producerar TSOOL.

Emrik pappa Sten-Thore
1999 – Ovan där, en frälsislåt blir Stonefunkers sista inspelning, samt ledmotiv till TV-serie på TV4.
2001 – Splittring av Stonefunkers, Emrik checkar in på drogbehandling.

2001 – våren 2001, kommer Emrik drogfri ut och skriver nya låtar på svenska tillsammans med pianisten Johan Johansson
2003 – Emrik har huvudroll i krogshow Viva las Vegas på Trädgårn i Göteborg. Släpper sin första soloplatta I DIN EGEN VÄRLD med svenska texter.
2004 – Skriver låtar till Viktoria Tolstoy och andra artister, Emriks syster Ingrid går tragiskt bort, släpper skivan MUSIK I ALLA FÄRGER digitalt. 

2005 – Emrik läser filmvetenskap och skriver två uppsatser om hip hopens inverkan på filmkultur.
2005 – Skivan LÖGNHALSEN släpps, folk chockade över att funklegenden numera sjunger blues på svenska. Många texter handlar om systerns bortgång.
2007 – Samarbetar med hip-hop producenten Jimmy Ledrac på albumet KONTROLLEN. Gäster på skivan bla. Promoe, Dogge och Jenny Silver.

2007 – Emrik tar sitt första vanliga jobb som kultursekretare på Kungälvs kommun. Alla släktingar gratulerar, äntligen har killen fått ett jobb. 
2008 – Emrik är med och arrangerar VM i slalomskateboard i GBG.
2008 – Emriks album på svenska SOUL SWEDISH MAN släpps. 
2009 – Stonefunkers återförenas för några spelningar. Nya medlemmar Gonzo Reyes, och Charlie Storm

2009 – Emrik jobbar som projektledare för Doc Lounge, ett dokumentärfilmsnätverk
2010 – Emrik släpper sitt första engelskspråkiga album Airborne, influerad av skateboardkulturen,  enbart på vinyl och digitalt.
2010 – Daphne, Emriks efterlängtade dotter föds den 1 juli.
2010 – Emrik börjar jobba för Musik i Halland (Region Halland) som producent
2011 – Emrik springer Göteborgsvarvet för första gången
2012 – Emrik kommer tvåa i EM i slalomskateboard i England
2014 – Emrik återvänder till funken och släpper fullängdaren Phunk Observatory, samt sätter ihop sitt liveband Wefunky Band.
2015-05-16 – gifter sig med Nadine Alvarado
2015-05-20 – Emrik fyller 50 och släpper jubileumssingeln HOME TO THE RHYTHM
2015-07-08 – Emrik simmar Vansbrosimmet för första gången
2015-07-01 – EMRIK släpper singeln KOSTERATMOSFÄR– första svenska singeln på 7 år.

2015 – Emrik spelar med hobbybandet Funkmachine i Serre Chevalier, alpresorna har kommit tillbaka.
2016 – Emrik cyklar Vätternrundan. 30 mil av helvete
2016-09-23 – Emriks andra funkalbum: The Cosmic Phunk Saga Continues släpps. Mäktiga spelningar på Fasching och runtom i landet. The Funk is in my system.
2017 – Emrik åker Vasaloppet tillsammans med broder Torsten.
2017 – Samarbete med Niklas ”Guzfather” Olovson fortsätter och resulterar i EPn AMERICA?

2017 – Emrik jobbar som programproducent för kulturkalaset i Gbg och sätter bla Teddybears på scen.

2018 – Börjar året med att släppa EPn EMRIK – Den svenska jazzvisans guldålder vol. 1, ett samarbete med Johan Johansson, utvalda favoritversioner.

2019 – Emrik släpper Gandhikram, en pridevänlig dänga och uppträder på Westpride.

2019 – Emrik placerar sig högt på EM i slalomskateboard på Mallorca

2020 – Emrik sjösätter med gamle Stonefunkvännen Fredrik Jahn projektet Silvertwins of funk, med lyssnare över hela världen.

2020-2021 – EmrikDetSvänger! Trio med Agge Augustsson, Dan Helgesen, Emrik spelar under pandemin på sommaren. Svenska, egna och andras låtar.

2022-02-25 kommer mästerveket Celebration ut och får lysande recensioner. Emrik & Wefunky Band har sin premiärspelning efter pandemin på klassiska Fasching i Stockholm.   

2022 – Emrik åker Vasloppet för 3.e gången.

2023 – Emrik påbörjar inspelning av kommande skivan sunshine, medverkar i show och spelar återigen för fullt..

2023 – Emriks dotter Daphne fyller 13 och livet går vidare.

2023 – Emriks nya album Sunshine släpps

Recensioner

​​​

CELEBRATION

Recenserad av: Andreas Lagercrantz tidningen LIRA

 

Emrik ”M-Rock” Larsson har hållit på med funk sedan 1980-talet, då som ledare för Stonefunkers, det hårt svängande och framgångsrika bandet som nästan tog knäcken på honom. Genom åren har han släppt lite olikartade skivor och med Celebration släpper han den tredje plattan tillsammans med funkgänget Wefunky Band. Hela albumet andas kärlek till funken och även till funkhistorien, vilket det läckert tecknade omslaget också signalerar. Och som bandet bjuder till! Här hålls ingenting tillbaka, albumet är ett funkens ymnighetshorn där det lyssning efter lyssning finns nya detaljer att upptäcka. Givetvis en massa sköna grooves i såväl suggestivt sugande långsammare låtar som i upptempolåtar man har svårt att sätta still till. Smittande och livsbejakande funk med basen och trummorna i botten smyckas med massor av snygga gitarrer, keyboards, slagverk, blås, stämsång, rap. En härligt vital skiva med sångaren och låtskrivaren M-Rock i centrum.

​​​

M-Rock & Wefunky Band - ”Celebration” (Album) Funk

Fasen vad det måste ha skakat i lister och takstommar i den där lilla studion vid Konstepidemin i Göteborg när Emrik Larsson och hans funky gäng spelade in den här plattan. Det är svängigt, svettigt och - ja - rätt så coolt. Emrik själv slänger gärna in brasklappar om att han är för gammal och att hans musik är allt annan än rätt i tiden. Men lyssnar man på plattan är budskapet, och självkänslan en helt annan. Man öser på med blås, whacka-whacka, dans, kärlek och fest. En hyllning till allt som är gött och dessutom Emriks sätt att fira att han varit nykter i 21 år.         Hur kan man inte vilja vara med på det partyt? Johan Lindquist - GP

​​​

FUNK. Celebration.

Anna Hellsten är musikkritiker och skribent på kultursidan Sydsvenskan

 

Pr-material till journalister är sällan något att slå kullerbyttor över, men följebrevet till Emrik Larssons platta ”Celebration” gör mig på gott humör: förutom konstaterandet att ”en del kommer hata grejen” vill han också fira att ”han inte supit och knarkat på 21 år”, något som känns – förstås – ”rätt gött”.

Och Larsson, med aliaset M-Rock och ett förflutet i Göteborgsbandet Stonefunkers, är en nittiotalsrelik som åldrats ovanligt väl – inte så konstigt kanske, eftersom de inte lät direkt splitter nya då heller, utan bara som lagom seriösa och ytterst kärleksfulla härmapor till amerikanska förlagor som Parliament och go go-funk-ikonen Chuck Brown. ”Celebration” lutar ganska hårt åt den senare genren, med yviga och bitvis rätt briljanta partymonster där den basvevande ”Larry” och den visselpipsgarnerade ”Turn this mother out” är de bästa och också mest utmattande. Håll tummarna för en turné, för den kan bli hur kul som helst.

image.png
image.png
bottom of page